Craniosacraal therapie

Cranio: een zachte therapie die snel naar de kern gaat.
Craniosacraal therapie richt zich op het durale systeem en het daarmee verbonden bindweefsel. Het is een fascie-therapie.

Als craniosacraal therapeut zorg ik dat de beweeglijkheid  van het cranio-sacrale systeem, de hersenen en het ruggenmerg,  ten opzichte van de omgeving vrij kan bewegen.  Daarbij maak ik gebruik van zachte manuele technieken. Het ritme is daarbij een hulpmiddel.
Hierdoor wordt het lichaam uitgenodigd om de spanningen los te laten en kan het zich herstellen: Het zelfgenezend vermogen van het lijf wordt aangezet.

illustratie

Dit is een afbeelding van de hersenen en het ruggenmerg waar omheen bindweefsel  en botten zitten. Tussen hersenen, ruggenmerg en het bindweefsel zit hersenvloeistof. Dit  geheel noemen we het craniosacrale systeem.
Het dient voor de voeding, bescherming en vrije beweging van hersenen en ruggenmerg. De botten zijn de schedel(cranium), de wervelkolom, en het heiligbeen (sacrum).
De druk in de hersenvloeistof neemt toe en af, als de ademhaling, zodat er stroming en ritme ontstaat.

Bindweefsel is een  weefsel dat rond de organen, botten, spieren en gewrichten zit. Het vormt de verbinding tussen al deze lichaamsstructuren en zorgt ervoor dat die op hun plaats blijven. Door de elastische eigenschap van het bindweefsel blijft beweging van de verschillende lichaamsstructuren mogelijk. Dit is nodig om goed te kunnen functioneren.

Door fysieke en/of psychische problemen kan de elasticiteit van het bindweefsel worden beperkt en daarmee ook de beweeglijkheid van het craniosacrale systeem. Dit komt tot uitdrukking in een verhoogde spanning in het bindweefsel en in verandering van het ritme.
Voorbeelden hiervan zijn: kaakklemmen en oorsuizen, burn-out, restklachten na een hoofd of rugletsel, somberheid en depressie.

http://register-rcn.nl
http://www.upledger.nl
http://www.cranionederland.nl

voor een afspraak: 06-28370274 of info@goedinjelijf.eu

van een cliënt:
Vanmorgen heb ik weer een behandeling cranio gehad.
Mijn spieren zijn soepeler, de pijn in mijn nek en schouders is verdwenen. Mijn hoofd voelt licht en ik heb weer energie. Voor mij als mens met een forse handicap betekent cranio al jaren het verschil tussen leven en overleven.
Naast fysio en een intensief zelfmanagement- en beweegprogramma dat ik elke dag doe, zorgt cranio ervoor dat ik op een gezonde manier kan blijven functioneren.

Niet alleen maar knokkend en boos. Niet ’s nachts wakker liggend. Niet beheerst worden door angst en stress. zonder hyperventilatie, zonder pijnstilling en spasmeremmers. zo kan ik nog wel even doorgaan…..Ik kies voor vitaliteit en gezondheid, daar draagt cranio in belangrijke mate aan bij.

https://youtu.be/34dzYZf9yhA Dit is een link naar een aantal vrouwen die vertellen over wat  Cranio voor hun heeft gedaan.

ik ben niet ik (gedicht)