Craniosacraal therapie

Cranio: een zachte therapie die snel naar de kern gaat.
Craniosacraal therapie richt zich op het durale systeem en het daarmee verbonden bindweefsel. Het is een fascie-therapie.

Als craniosacraal therapeut zorg ik dat de beweeglijkheid  van het cranio-sacrale systeem, de hersenen en het ruggenmerg,  ten opzichte van de omgeving vrij kan bewegen.  Daarbij maak ik gebruik van zachte manuele technieken. Het ritme is daarbij een hulpmiddel.
Hierdoor wordt het lichaam uitgenodigd om de spanningen los te laten en kan het zich herstellen: Het zelfgenezend vermogen van het lijf wordt aangezet.

illustratie

Dit is een afbeelding van de hersenen en het ruggenmerg waar omheen bindweefsel  en botten zitten. Tussen hersenen, ruggenmerg en het bindweefsel zit hersenvloeistof. Dit  geheel noemen we het craniosacrale systeem.
Het dient voor de voeding, bescherming en vrije beweging van hersenen en ruggenmerg. De botten zijn de schedel(cranium), de wervelkolom, en het heiligbeen (sacrum).
De druk in de hersenvloeistof neemt toe en af, als de ademhaling, zodat er stroming en ritme ontstaat.

Bindweefsel is een  weefsel dat rond de organen, botten, spieren en gewrichten zit. Het vormt de verbinding tussen al deze lichaamsstructuren en zorgt ervoor dat die op hun plaats blijven. Door de elastische eigenschap van het bindweefsel blijft beweging van de verschillende lichaamsstructuren mogelijk. Dit is nodig om goed te kunnen functioneren.

Door fysieke en/of psychische problemen kan de elasticiteit van het bindweefsel worden beperkt en daarmee ook de beweeglijkheid van het craniosacrale systeem. Dit komt tot uitdrukking in een verhoogde spanning in het bindweefsel en in verandering van het ritme.
Voorbeelden hiervan zijn: kaakklemmen en oorsuizen, burn-out, restklachten na een hoofd of rugletsel, somberheid en depressie.

http://register-rcn.nl
http://www.upledger.nl
http://www.cranionederland.nl

 

voor een afspraak: 06-28370274 of info@goedinjelijf.eu